Dossier Terreurdreiging

Middernachtmissen krijgen bewaking

Verschillende kerken in ons land krijgen vanavond voor de middernachtmis extra politiebewaking door de terreurdreiging. Dat wordt bevestigd aan VTM NIEUWS. Aan de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen zal extra bewaking staan en aan de basiliek van Koekelberg zullen agenten in burger een oogje in het zeil houden.

“Naar de middernachtmis van Koekelberg komen achthonderd mensen”, zegt korpschef Johan Berckmans van de politiezone Brussel-West. “Dat is een massabijeenkomst en bij zo’n bijeenkomst bestaat er een verhoogd risico, dus we moeten aanwezig zijn.” Ook de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen krijgt bewaking, verneemt VTM NIEUWS.

Maar dat is volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon geen gevolg van de aanslag in Berlijn. “We weten van een bedreiging op zogenaamde soft targets, plaatsen waar veel mensen bijeenkomen”, zegt Jambon. “Er worden maatregelen genomen, maar we hadden Berlijn daar niet voor nodig, dat was al eerder in stelling gebracht.”

"Blijf niet thuis"
Jambon roept dan ook op om zeker niet weg te blijven van middernachtmissen of kerstmarkten. “Als we wegblijven op dat soort evenementen, dan zijn we de agenda van de terroristen aan het vervullen en dat is het laatste wat ik zou willen.“