Jambon: "Uitwisseling treingegevens nodig"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat de Europese lidstaten de gegevens van passagiers op internationale treinen beter bijhouden en uitwisselen. Hij reageert daarmee op het nieuws dat de hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn verschillende landsgrenzen kon oversteken zonder dat hij werd opgemerkt. 

Vannacht werd de hoofdverdachte van de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt in Italië doodgeschoten na een routinecontrole. De politie vroeg hem om zijn papieren, waarna hij een wapen uit zijn rugzak trok. Daardoor ontstond een vuurgevecht waarbij Amri dodelijk geraakt werd. 

Amri was vanuit Berlijn eerst naar Frankrijk gereisd. Vanuit het Franse Chambéry nam hij vervolgens de trein naar Turijn, om daarna door te reizen naar Milaan. Zijn opsporingsbericht werd in heel Europa verspreid, maar toch kon hij door de mazen van het net glippen. 

Lijsten bijhouden
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt daarom dat de Europese lidstaten de gegevens van passagiers op internationale treinen beter zouden moeten bijhouden en uitwisselen. Lijsten van vliegtuigen zullen in elk geval bijgehouden worden. Dat heeft het parlement gisteren nog goedgekeurd, maar Jambon wil dat systeem dus uitbreiden.

“We moeten kijken wat er mogelijk is en dat ook aftoetsen bij de sector. Maar het is duidelijk geworden dat een maatregel zich opdringt”, aldus Jambon.