2.000 zaken betrapt zonder witte kassa

Een jaar na de invoering van de witte kassa zijn al 2.067 horecazaken tegen de lamp gelopen omdat ze het fraudewerende kassasysteem nog niet installeerden. De belastingdienst schat dat nog eens 1.400 anderen ook niet in orde zijn. Zij mogen zich nog aan een controle verwachten.

Inspecteurs van de federale overheidsdienst Financiën startten in juli met de eerste controles en gingen intussen bij 3.000 restaurants langs. "We weten wie een witte kassa zou moeten hebben en wie er nog geen geregistreerd heeft", zegt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën. "Daardoor kunnen we zeer gerichte controles verrichten."

Hoge boetes
Wie betrapt wordt, moet 1.500 euro boete betalen. In totaal werd al voor 3,1 miljoen euro aan boetes uitgeschreven. Bovendien staan nog zo'n 2.000 horecazaken op de radar van de inspectiediensten. Die mogen de komende maanden controle verwachten.

Een jaar na de invoering van de antifraudemaatregel telt ons land iets meer dan 17.000 geregistreerde kassa's, waarvan 11.900 in Vlaanderen. Volgens schattingen van Financiën moeten nog 1.400 horecazaken een witte kassa installeren.