Benelux bewaken samen luchtruim

Vanaf 1 januari gaan België, Nederland en Luxemburg samen hun nationaal luchtruim bewaken. Om beurten zullen twee Belgische of Nederlandse F-16's dag en nacht klaarstaan om burgervliegtuigen te onderscheppen die een terreurdreiging vormen, zoals bij de aanslagen van 11 september. Nu doen beide landen dat apart. Door samen te werken, zijn er meer F16's beschikbaar voor andere opdrachten.

De Nederlandse defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert is in haar nopjes met het akkoord over de Benelux-luchtruimbewaking. “Dit is het schoolvoorbeeld van defensiesamenwerking binnen Europa”, vertelt ze.

Vandaag speelt het Belgische vliegtuig van de luchtmacht met de twee defensieministers en de pers aan boord voor verdacht toestel. Nederlandse en Belgische F-16's onderscheppen het toestel. Met handgebaren maken ze onze piloten duidelijk dat die moeten landen. Symbolisch zijn de F-16's vandaag met twee van elk land, vanaf 1 januari doen ze het om beurten vier maanden na elkaar.

Voor vijandelijke legervliegtuigen coördineert de NAVO de luchtruimbewaking, dit Benelux-akkoord gaat over burgervliegtuigen die een gevaar vormen omdat ze bijvoorbeeld gekaapt zijn.

De Belgische F-16's zullen opstijgen van Kleine-Brogel of Florennes, de Nederlandse van Volkel of Leeuwarden. Een F-16 legt de 180 km van Leeuwarden naar België af in tien minuten. Luxemburg heeft zelf geen jachtvliegtuigen, de Belgische en Nederlandse F-16's nemen Luxemburg er gewoon bij.