Jambon: "100% veiligheid bestaat niet"

In ons land gaan de geplande kerstactiviteiten gewoon door. “Een goede zaak”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de studio’s van VTM NIEUWS. “We moeten onze agenda niet aanpassen aan terroristen. Maar we leven niet in tijd waar we honderd procent veiligheid kunnen garanderen."

Heel wat mensen hebben na de aanslag in Berlijn angst om een kerstmarkt te bezoeken. Europol waarschuwde een tijd geleden ook al voor aanslagen in Europa. “Het is onmogelijk om honderd procent veiligheid te garanderen. Maar elk evenement wordt geanalyseerd en er wordt gekeken of de veiligheidsmaatregelen voldoende zijn", aldus Jambon. "Het is inderdaad zo dat de 'soft targets' specifieke doelwitten van terroristen zijn, maar de prioriteit van de veiligheidsdiensten ligt bij de bescherming hiervan.”

De militairen op straat dragen natuurlijk niet bij aan de kerstsfeer. “Dat klopt”, zegt Jambon. “We zitten natuurlijk nog onder terreurniveau 3. Het zijn de omstandigheden die dat met zich meebrengen. We moeten een evenwicht zoeken tussen veiligheid en privacy.”