"Politie dwong ons in water te springen"

Vier politieagenten van de zone Brussel-Elsene verschijnen vandaag voor de rechter omdat ze twee studenten onmenselijk zouden hebben behandeld. De feiten dateren van 2014, toen ze de jongens zouden hebben verplicht om in een vijver te springen.

In de nacht van 30 op 31 januari 2014 waren de twee met enkele vrienden op een feest in Elsene. Een van hen mocht niet naar binnen van de buitenwipper omdat hij een hoedje droeg. De politie kwam ter plaatse en duwde een van de jongens meteen hardhandig op de grond. 

Volgens een Belgische en Franse student werden ze discreet meegenomen naar een uithoek van het Terkamerenbos, waar een tweede patrouille toekwam. “Ze hebben ons op de knieën gezet aan het water”, aldus één van de studenten in ‘La Dernière Heure’. “Dan moest één van ons zijn broek en jas uitdoen en in het water springen. Die nacht was het -5° Celsius. Toen hij weigerde, schopte één van de agenten ons. Vervolgens zijn de agenten weggegaan.”

De volgende ochtend hebben de studenten meteen een klacht ingediend. Die klacht leidt nu tot een rechtszaak, die vandaag voorkomt. Een van de agenten kan vervolgd worden voor onmenselijke behandeling en vernederend en onrechtmatig geweld.