Opgepakte ploeg VTM NIEUWS geland

De Belgische nieuwsploegen die uit Congo werden gezet zijn zopas geland in Zaventem. Het ging om een ploeg van VTM NIEUWS en een ploeg van de VRT. “Het is vooral jammer voor de mensen in Congo die in moeilijke omstandigheden moeten afwachten wat er zal gebeuren”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers.

De journalisten wilden verslag uitbrengen over de gespannen politieke toestand in Congo, omdat president Kabila weigert op te stappen. Maar Kabila duldde blijkbaar geen pottenkijkers. “Het is vooral jammer voor de mensen in Congo die in moeilijke omstandigheden moeten afwachten wat er zal gebeuren”, vertelt Robin Ramaekers vanop het vliegtuig onderweg naar Zaventem. “Er is nu ook zeer weinig buitenlandse pers aanwezig. Wij zijn er in ieder geval niet bij.”

Robin Ramaekers en zijn cameraman Jo Verstichel waren samen met een ploeg van de VRT van hun vrijheid beroofd in Kinshasa. Ze moesten gisteravond allemaal terugkeren naar België. “We hadden bij het ministerie van Communicatie aangemeld om onze accreditatie te bekomen. Dat is nog nooit een probleem geweest, maar deze keer wel”, legt Ramaekers uit. “We zijn naar het hoofdkantoor van migratie moeten gaan: daar zijn we urenlang vastgehouden en ondervraagd.”

De onvrede in Congo is erg groot nu president Kabila weigert af te treden. De cruciale 19de december komt dichtbij, de dag dat hij moet aftreden. De nervositeit in het land stijgt. Buitenlandse Zaken raadt alle Belgen in Congo aan om het land te verlaten.

Bekijk ook: