'Vogelkrullen' redden vogels van de dood

Netbeheerder Elia zal de komende maanden zogenaamde vogelkrullen hangen aan de hoogspanningskabels. Dat moet ze  beter zichtbaar maken voor vogels. Elke dag raken een paar honderd vogels gewond omdat ze tegen de kabels vliegen. Natuurpunt is blij met het initiatief, al zouden ze nog liever hebben dat de lijnen onder de grond zitten. Dat is te duur, zegt Elia, en technisch niet altijd haalbaar.

Vogelkrullen plaatsen is een huzarenwerk op 50 meter hoogte. Arbeiders bevestigen ze om de tien meter op de nieuwe hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Brugge. De rode en witte krullen in kunststof moeten opvallen voor de ganzen en eenden die er overwinteren, zonder die krullen vliegen ze dikwijls tegen de kabels.

Waar de krullen nu al hangen, blijken ze wel degelijk nuttig. Op de hoogspanningslijn in Oudenaarde bijvoorbeeld is het aantal dode en gewonde vogels per maand gedaald van 70 naar amper 2.

De plaatsing van de krullen kost zo'n 20000 euro per kilometer. Natuurpunt is tevreden dat hierin geïnvesteerd wordt, al willen ze eigenlijk dat de lijnen onder de grond worden geplaatst, dan kunnen vogels er helemaal niet meer tegen vliegen.