Personeel Sheraton voelt zich gepakt

Het doek is definitief gevallen voor het Sheraton Hotel in Brussel, het grootste hotel van ons land dat gisteren failliet is verklaard. Vandaag zijn de laatste gasten naar andere hotels verhuisd. De tweehonderd werknemers staan op straat. De uitbater zegt dat er niet meer genoeg gasten kwamen na de aanslagen in maart. Maar volgens sommigen heeft hij het hotel bewust laten failliet gaan.

“We kwamen vannacht toe om half drie en mochten eerst niet inchecken”, vertelt een Amerikaans gezin dat het Sheraton Hotel vanochtend vroeger dan gepland verliet. “We moesten terugkomen om vier uur, toen zeiden ze dat het hotel dicht ging. Nadien stak er een briefje onder onze deur, waarop stond dat ze een reservatie hadden gemaakt in een ander hotel, wat ik zelf al deed. Ik was niet van plan op hen te wachten om iets te doen.”

Grootste hotel
Het Sheraton Hotel is met 511 kamers het grootste hotel in ons land. Heel wat mensen die hier werken hebben dertig of veertig jaar anciënniteit. Een deel van het personeel kwam vanmiddag even buiten voor een groepsfoto. Iets zeggen voor de camera doen ze liever niet, behalve dit: “We zijn hier vandaag voor de gasten. Niet voor de baas. We werken met de gasten, vandaar. Niet voor de baas.” 

Niet aanslagen
Het personeel voelt zich gepakt. Volgens hen is de reden voor het faillissement niet het aantal gasten dat terugloopt.  Wel dit: Het gebouw is oud, van 1973. Het zou vol asbest zitten en aan renovatie toe zijn. En een faillissement is voor de eigenaar van het gebouw (die niet de eigenaar is van de activiteiten) een goedkoop scenario.

Er wordt nu een overnemer gezocht. De curator was vandaag niet beschikbaar voor een interview, maar het is nu in elk geval aan hem om uit te klaren hoe het verder moet.