UZ Gent schuldig aan dood patiënte (14)

Het UZ Gent is schuldig aan onopzettelijke doding omdat er "op de afdeling pediatrie een structureel gebrek aan toezicht, controle en opleiding was inzake het plaatsen van maagsondes". Dat besliste de Gentse correctionele rechtbank in de zaak rond het overlijden van een 14-jarig meisje met anorexia, dat stierf na een verkeerd geplaatste sonde. Het UZ Gent kreeg de maximale geldboete van 264.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

Een verpleegster, een vrouwelijke dokter en het UZ moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor de dood van het meisje, dat stikte omdat een sonde met voeding in de luchtpijp geplaatst werd in plaats van in de slokdarm. De fout werd te laat opgemerkt en het meisje overleed tien dagen later, op 20 mei 2011.

College van deskundigen
Een college van deskundigen had eerder gesteld dat anorexiapatiënten manipulatief kunnen zijn en weigeren gevoed te worden, maar ze achtten "de piste van het uittrekken en dan opnieuw plaatsen zeer onwaarschijnlijk". Dat de sonde door de zwaartekracht of braken gemigreerd zou zijn naar de luchtwegen, was "hypothetisch mogelijk maar onwaarschijnlijk" volgens de deskundigen.

Gebrekkige controle
De rechtbank was van oordeel dat de verpleegster de sonde niet in de maag maar in de linkerlong plaatste. Ze geniet van de 'strafuitsluitende verschoningsgrond', en wordt dus niet vervolgd, omdat het UZ de zwaarste fout maakte. De dokter werd vrijgesproken omdat er twijfel was over het oorzakelijk verband tussen haar gebrekkige controle en het overlijden.

Verantwoordelijkheid ziekenhuis
Alleen het UZ Gent werd dus aansprakelijk gesteld. "Het UZ Gent draagt een verpletterende verantwoordelijkheid. Het meisje vond de dood nadat ze op een onaanvaardbare manier werd behandeld. Het ziekenhuis moet alles in het werk stellen zodat dergelijke feiten zich nooit meer kunnen herhalen", stelde rechtbankvoorzitter Hans De Waele.

Klachten niet bijgehouden
Gisteren was het UZ Gent ook al veroordeeld in een zaak over kankerbehandelingen. VTM NIEUWS ging op zoek of er tegenwoordig vaker klachten wordt ingediend tegen ziekenhuizen. Maar die cijfers worden nergens bijgehouden. Volgens Zorgnet Icuro, de grootste ziekenhuiskoepel, zijn er tegenwoordig minder medische fouten of medische incidenten, zoals zij het noemen.

Bekijk ook: