"Hou uw prijsduiven binnen"

De Koninklijke Belgische Duivenbond roept op om alle prijsduiven vanaf dit weekend binnen te houden, want dan begint de jacht op wilde duiven. Ze veroorzaken veel overlast, en daarom heeft de overheid beslist dat jagers er drie weken lang op mogen schieten. Met het risico dus, dat er ook prijsduiven sneuvelen.

De Duivenbond roept alle duivenmelkers op om hun prijsduiven tussen 17 december en 9 januari binnen te houden. “Om te vermijden dat ook prijsduiven zullen sneuvelen, raden we aan die dieren op te hokken.”

Duiven die verwilderen en dus niet echt hokvast meer zijn, overleven gemakkelijk in de vrije natuur of in steden, waar ze voor veel overlast zorgen. Daarom heeft de overheid beslist om drie weken lang de jacht open te stellen op ‘wilde’ duiven.

Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt hebben hun bedenkingen bij de maatregelen. “Wij stellen ons wel vragen omdat verwilderde duiven geen jachtwild zijn en, in tegenstelling tot houtduiven, niet opgenomen zijn in het jachtdecreet”, zegt Natuurpunt. “Wij pleiten al jaren voor een natuurlijke aanpak en vinden onder meer dat duivenmelkers te jonge duiven gebruiken als wedstrijdduif. Een groot gedeelte vliegt verloren, raakt verwilderd en kweekt,” klinkt het.

Hoeveel duiven men verwacht te schieten is voorlopig niet duidelijk.