Zoveel drugs zit er in ons afvalwater

De Antwerpenaars zijn bij de grootste druggebruikers van Europa. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) dat waarden meet van het afvalwater in meer dan zestig Europese steden. Nergens werden meer sporen van cocaïne en amfetamines aangetroffen dan in de Scheldestad. Ook wat betreft het gebruik van MDMA staat Antwerpen in de Europese top twee.

In Antwerpen wordt 914,8 milligram cocaïne per 1.000 inwoners per dag geconsumeerd, zo leert een analyse van het afvalwater die in 2015 werd uitgevoerd. Daarmee is Antwerpen de ‘coke capital’ van Europa en gaat het steden vooraf als Londen en Barcelona. Brussel eindigt als elfde stad.

Amfetamine
Ook op het vlak van amfetamines staat Antwerpen helemaal bovenaan. Dagelijks wordt 199,3 milligram per 1.000 inwoners geconsumeerd. Geen enkele andere Europese stad scoort hoger.

MDMA
Een opvallende trend is de toename van MDMA-sporen in het Europese rioolwater. Hier moet Antwerpen enkel het Nederlandse Eindhoven laten voorgaan. Brussel staat op de tiende plaats.

Onderzoek
In België werden dit jaar drie waterzuiveringsinstallaties onderzocht: Antwerpen Z. (centrum), Antwerpen D. (periferie) en Brussel. De volledige resultaten van het onderzoek kan je

hier

bekijken.