778 mensen slachtoffer van 22/03

778 mensen: dat is de balans van het aantal slachtoffers van de aanslagen op Zaventem en het metrostel van Maalbeek. Dat heeft federale procureur Frédéric Van Leeuw gezegd in de parlementaire onderzoekscommissie.

Er hebben zich 311 mensen als benadeelden gemeld van de aanslag op Brussels Airport. 215 mensen stelden zich burgerlijke partij. "In totaal hebben 537 mensen zich slachtoffer verklaard", zei Van Leeuw. Voor de aanslag op de metro in Maalbeek gaat het om 99 benadeelden, 76 burgerlijke partijstellingen en in totaal 241 mensen die zich slachtoffer hebben verklaard. Een aantal mensen heeft wel klacht ingediend maar verder geen stappen ondernomen, terwijl een aantal benadeelden zich ook burgerlijke partij gesteld heeft, verduidelijkte Van Leeuw nog.

De procureur benadrukte dat het om een voorlopig cijfer gaat. Hij wees ook op de moeilijkheid om te bepalen wie slachtoffer is. Is een jogger die langs de plaats van het drama kwam bijvoorbeeld een slachtoffer?

Vals slachtoffer
Volgens Van Leeuw heeft ook minstens één iemand zich valselijk als slachtoffer gemeld. Die persoon kon wel op tijd ontmaskerd worden en zal vervolgd worden.

Ook bij de aanslagen van Parijs waren er verschillende mensen die zich uitgaven als een slachtoffer, hoewel ze dat niet waren. Een 24-jarige vrouw kreeg daar onlangs een celstraf van één jaar voor.