1 op 4 kiest voor 'Hotel mama' na studies

Eén op de vier jongeren gaat na zijn studies terug bij zijn ouders wonen. Dat blijkt een Europese studie van een incassobureau. Jongeren kunnen financieel niet op eigen benen staan, toch zeker niet als ze dezelfde levenskwaliteit willen hebben als thuis. En dus kiezen ze voor 'hotel mama'.

Sofie en Viona zijn al een paar jaar aan het werk, maar toch wonen ze heel bewust bij hun ouders. Zelfs na een periode op kot. "Financieel heeft het heel veel voordelen", legt Sofie Hoogewijs uit. "Een huis afbetalen, huren, kost nu eenmaal heel veel geld. Elke maand de rekeningen betalen is iets dat op dit moment nog altijd niet zou lukken, denk ik."  

Ook hun ouders maken zich zorgen: bijna vier op de tien vreest dat hun kinderen langer thuis blijven wonen dan ze eigenlijk willen en bijna de helft denkt dat ze hun kinderen ook nadat ze het huis uitzijn, nog geld zullen toestoppen. 

Naast het financiële aspect, is de kloof tussen ouders en kinderen ook kleiner dan vroeger, zeggen experten. Kinderen hebben een goede band met hun ouders en ze zijn veel vrijer. Sofie bevestigt die stelling: "het klinkt helemaal niet stoer om te zeggen dat ik graag bij mijn mama en papa ben. En dat is niet stoer, maar het is wel zo. En ik denk dat als iedereen eerlijk zou zijn, er velen dat antwoord zouden geven."