Francken: "Ik kan familie niet dwingen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het niet eens met de advocate van de Syrische familie. Zij wil dat het gezin naar België komt en vindt dat een humanitair visum voor Libanon niet volstaat omdat de situatie er "onmenselijk" is. "Er zijn honderdduizenden vluchtelingen in Libanon, het is een veilig land", vertelt Francken aan VTM NIEUWS.

Zopas raakte bekend dat premier Charles Michel (MR) niet ingaat op de vraag die de advocate van het Syrische gezin hem vandaag stelde, namelijk om de familie een humanitair visum te geven. De premier reageert hier negatief op en stelt daarentegen voor dat de familie een humanitair visum aanvraagt in buurland Libanon. De premier had al gesprekken met het land om de mogelijkheden te bespreken. 

Maar daar is de advocate niet mee gediend. Ze zegt dat Libanon een onveilig land is en dat ze niet zal rusten vooraleer het Syrische gezin een visum krijgt voor België. "Er is geen oorlog in Libanon. Het is mij ook niet helemaal duidelijk meer of het belangrijkste nu is dat de familie in veiligheid wordt gebracht, of dat ze naar België kan komen", reageert de staatssecretaris nu. "De advocate zou zich toch moeten inspannen om haar cliënten zo snel mogelijk in veiligheid te brengen?"

Volgens Francken heeft premier Michel goed werk geleverd. "De premier heeft zich samen met mijn kabinet erg ingezet om een veilige route aan te bieden en nu draait het blijkbaar toch om België. Interessant", liet Francken weten.

"Dan weet ik het niet meer"
Of het gezin effectief een visum zal krijgen in Libanon, kon Francken niet bevestigen. "Er zijn diplomatieke afspraken gemaakt met Libanon zodat de aanvraag ingediend kan worden. De overheid in Libanon zal het dossier bestuderen, maar ik kan niet namens hen spreken. Ik kan ook niemand dwingen om zichzelf in veiligheid te brengen. De familie kan asiel aanvragen in Libanon, als zij kiezen om toch in Aleppo te blijven dan weet ik het natuurlijk ook niet meer."