Hoe zwaar is straf doodrijder Merel?

De politierechtbank van Vilvoorde heeft Muhammed Aytekin veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan tien maanden met uitstel, een boete van 6.600 euro en een levenslang rijverbod. De 21-jarige jongeman uit Schaarbeek was verantwoordelijk voor het ongeval dat iets meer dan een jaar geleden het leven kostte aan de 12-jarige Merel De Prins. Een zware straf voor het rechtssysteem, maar op sociale media regent het verontwaardigde reacties.

“Vijf jaar cel waarvan vier jaar en twee maanden effectief is bijzonder streng voor een politierechtbank”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck, die het proces altijd gevolgd heeft. “De rechter oordeelde dat er voor Aytekin geen plaats is in het verkeer omdat die duidelijk geen lessen getrokken heeft uit eerdere veroordelingen. Aytekin heeft nu dertig dagen de tijd om in beroep te gaan.”

Re-integratie
Ook voor politierechter Kathleen Stinckens is het een zware straf wat het rechtssysteem betreft. “Maar ik snap de publieke opinie zeker”, zegt Stinckens. “Maar een straf mag niet alleen beschouwd worden als een vergelding. Muhammad Aytekin krijgt een levenslang rijverbod. Hij mag dus nooit meer met de auto rijden, maar zal ooit wel terug vrij komen. Er moet dus ook rekening gehouden worden met de maatschappelijke re-integratie. De vraag die je daarbij kan stellen is: gaat er een grotere gedragsverandering teweeggebracht worden met acht jaar cel dan met vijf jaar cel? Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat die drie jaar verschil daarin geen verschil zullen maken."

"Ik geloof niet dat hij spijt heeft"
De ouders van Merel De Prins hebben gemengde gevoelens bij het vonnis. "We hadden liever een zwaardere straf gezien maar we hopen dat dit iets bijdraagt, dat zoiets niet meer kan gebeuren", zegt moeder Peggy. "We zijn wel tevreden dat de rechtbank een zwaardere straf heeft opgelegd dan wat gevraagd was, en dat hij onmiddellijk werd aangehouden. Maar we hadden liever de maximumstraf gezien."

"Zijn zogenaamde woorden van spijt konden mij ook helemaal niet bekoren. Ik geloof niet dat hij spijt heeft en van een zogezegde brief die hij ons zou geschreven hebben, heb ik nooit iets gezien." De ouders hopen wel dat de dood van hun dochter iets teweegbrengt. "We hopen dat Merel een steentje heeft verlegd in de rivier, dat dit ongeval iets kan bijbrengen voor andere slachtoffers, dat zoiets nooit meer kan gebeuren."

"Het is voor mijn cliënten psychologisch belangrijk dat de dader strenger is gestraft dan gevraagd werd", zei meester Pascal Nelissen Grade, de advocaat van de ouders. "Het is ook niet elke dag dat er 5 jaar cel wordt uitgesproken voor een dodelijk ongeval. Daarnaast is het duidelijk dat de rechtbank ook een stuk van de verantwoordelijkheid bij de familie van de dader legt."