Zelfstandige? Zo reken je af met stress

Stress en risico op burn-out heb je in nagenoeg elke job, maar zelfstandigen krijgen met specifieke uitdagingen te maken. De helft van de zelfstandigen zegt hun werk niet meer aan te kunnen. Speciaal voor hen lijsten we enkele tips van onder meer Unizo op.

De belangrijkste stressfactor voor zelfstandigen is de administratieve rompslomp. Beheers die zo goed mogelijk door een deel van je administratieve taken te digitaliseren of ze uit te besteden.

Ga voor rechtstreeks contact met je klanten en bouw zo duurzame relaties op met hen. Klanten appreciëren die persoonlijke connectie en zo merk je zelf ook dat je product gewaardeerd wordt.

Ook een goede relatie met je personeel is belangrijk. Zeker in een kleine kmo is het contact met je werknemers informeler. Zoek dus naar mensen die je passie delen. Zij zullen ook sneller geneigd zijn bij te springen en eens iets extra te doen als het nodig is.

Zorg dat je echt vrij bent in je vrije tijd. Geef aan klanten of medewerkers aan wanneer je niet of moeilijker bereikbaar zal zijn.

Zoek een uitlaatklep, ga sporten of beoefen een andere hobby. Iets dat helpt om het hoofd vrij te maken en de batterijen terug op te laden.

En zoals voor iedereen geldt: hou er een gezonde levensstijl op na. Eet gezond, probeer alcohol te vermijden, laat roken achterwege en slaap elke nacht voldoende.

Bewaak ook je geestelijke gezondheid: besteed taken uit, of als je er alleen voor staat, praat dan voldoende. Met iemand uit je omgeving, een andere zelfstandige of een externe raadgever.