Familie slachtoffers 22/03 pijnlijk behandeld

Twee nabestaanden van een slachtoffer van de aanslagen in Brussel van 22 maart klagen over de pijnlijke manier waarop de overheid hen behandelt. Zo hebben ze een standaard vragenlijst gekregen met onder meer de vraag of ze de dader kennen. De nabestaanden richten daarom een vzw op om andere slachtoffers te helpen.

Ons land was niet voorbereid op de aanslagen, maar zeker niet op de problemen van de nabestaanden. Nabestaanden van slachtoffers spreken van een administratief doolhof dat erg pijnlijk kan zijn. “Het is helemaal geen menselijke aanpak”, zegt Philippe Vansteenkiste, broer van een van de slachtoffers. “We krijgen dan documenten met simpele vragen als: Kent u de daders? Waren er getuigen? Dat zijn duidelijk vragen waar wij niet op kunnen antwoorden.”

Er is vooral geen centrale instantie waar je kan aankloppen om hulp te vragen. Of die hulp nu praktisch of psychologisch is. “Ik heb vooral het gevoel dat ik mezelf moet helpen. Het heeft zelfs drie dagen geduurd voor we wisten of Fabienne overleden was of niet”, zegt Eddy Van Calster, de echtgenoot van een van de slachtoffers.

Daarom starten ze nu een vzw op: V-Europe. Daarmee willen ze slachtoffers verenigen, helpen en zelf ook gehoord worden. Wie V-Europe wil contacteren, kan dat via philippe@v-europe.org.