Peuter krijgt unieke operatie na beet

In het UZ Gent zijn chirurgen erin geslaagd om de afgebeten onderlip van een 2,5-jarige peuter terug aan te hechten. Dat gebeurde via supermicrochirurgie. Het is zeer uitzonderlijk dat dit soort replantaties bij kinderen lukt. Opgelet: onderstaande foto kan schokkend zijn.

Het kind verloor bijna zijn volledige onderlip na een hondenbeet. Na microscopisch onderzoek bleek een deel van de bloedvaatjes in het afgebeten stuk intact. Daarom beslisten dr. Filip Stillaert en prof. dr. Koen Van Landuyt van de dienst Plastische heelkunde van het UZ Gent om de lip met een deel van de huid terug aan te hechten. 

Bloedzuigers
Het team slaagde erin de bloedvaatjes in het afgebeten stuk te recupereren. Er werd ook een bloedvat teruggevonden in de wonde zelf. Het bloedvat dat het afgebeten stuk lip van bloed voorzag, werd hersteld via supermicrochirurgie. Bij deze techniek gebruiken chirurgen een gevoelige microscoop om bloedvaatjes met een doorsnede tussen 0,3 en 0,8 millimeter terug aan elkaar te hechten. 

Het afgebeten stuk lip werd gered en terug aan de mond vastgehecht. De bloedafvoer kon niet hersteld worden. Na de operatie werden bloedzuigers gebruikt om het teveel aan bloed weg te zuigen. Het onmiddellijke herstel van de wonde bespaarde het patiëntje zwaardere en mogelijk verminkende ingrepen in de toekomst.

Ingewikkelde greep
Dr. Filip Stillaert: “Dit is een ingewikkelde ingreep. Het is zeer uitzonderlijk dat zo’n replantatie bij een kind succesvol is: de bloedvaten in de zone onder de mond zijn bijna onzichtbaar en vaak te klein om te herstellen. In de medische literatuur zijn al succesvolle lipreplantaties bij volwassenen beschreven, maar zover ik weet nog niet bij kinderen.”

Op vraag van de familie werd de naam van het patiëntje niet vrijgegeven. Het UZ Gent maakte een foto van de toestand voor en na de ingreep. Opgelet de foto kan schokkend zijn.