Steek jij hiervoor ook kaarsje aan?

Het is vandaag Wereldlichtjesdag. Elke tweede zondag van december steken mensen wereldwijd om 19.00 uur een kaarsje aan voor kinderen die er niet meer zijn. En voor de eerste keer gebeurt dat ook in Vlaanderen.

Het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen gaf vanochtend het startschot voor de actie in Diest. Daar waren ook heel wat Vlaamse wensouders bij aanwezig. Zij hebben een kindje verloren door een miskraam, een doodgeboorte of zullen nooit een kind kunnen omarmen. Voor velen is Wereldlichtjesdag dan ook een goed moment om stil te staan bij de gebeurtenissen en om afscheid te nemen van hun kinderwens. 

Voor de organisatie is het belangrijk dat men in Vlaanderen meer aandacht krijgt voor het onzichtbaar verdriet dat deze wensouders moeten meemaken. “Deze dag geeft hen recht op erkenning en dat is nodig”, klink het bij rouwexperten. “Het verdriet tastbaar maken is van groot belang en deze dag kan hiertoe bijdragen.”

Omdat over de wereld mensen om 19 uur in hun tijdzone een kaarsje aansteken, zal zich gedurende 24 uur een lichtcyclus over de wereldbol uitrollen.