Extra controles op dierenproeven unief

Er komen onaangekondigde controles op de dierproeven aan de Vrije Universiteit van Brussel. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets bekendgemaakt.

GAIA bracht onlangs beelden uit waaruit bleek dat de proefdieren aan de universiteit verwaarloosd worden en soms onnodig lijden. Daarom mag de VUB de komende drie maanden ook geen nieuwe dierproeven meer opstarten.

In het animalarium van de VUB in Jette zitten proefdieren die gebruikt worden voor onderzoek naar bijvoorbeeld kanker en Parkinson. Maar het centrum ligt onder vuur door deze undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie GAIA. Die filmde muizen met open wonden en onderzoekers die dieren levend in stukken knippen. Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets voert daarom de controles op.

De VUB mag de komende drie maanden ook geen nieuwe dierproeven meer opstarten. De huidige proeven mogen wel nog doorgaan. De VUB is voorlopig niet bereikbaar voor een reactie, maar liet eerder al weten dat ook zij de zaak onderzoeken.

Dierenmishandeling kwart gestegen
In Vlaanderen is het aantal meldingen van dierenverwaarlozing of mishandeling het voorbije jaar met een kwart gestegen. Dat zegt het departement Leefmilieu. We gingen van 3580 meldingen vorig jaar naar 4460 dit jaar.