Actie tegen haat op sociale media

Vlaams minister van Jeugd en Media Sven Gatz (Open Vld) heeft samen met meer dan veertig organisaties de eerste Vlaamse campagne tegen online en offline haatspraak gelanceerd. De campagne 'No Hate' wil via sensibilisering en vorming meer weerbaarheid en actie tegen haatspraak tot stand brengen bij kinderen, jongeren en jeugdbegeleiders.

Het internet en sociale media openen volgens Gatz een bijna eindeloze wereld aan mogelijkheden en positieve contacten. "Maar de deur staat ook wagenwijd open voor beledigingen, haat en frustratie", benadrukt de Vlaamse minister. Dat blijkt onder meer uit de cijfers van Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

In 2015 ontving Unia 654 meldingen over haatspraak op het internet. Er waren vooral klachten over vormen van haatspraak op sociale media als Facebook en Twitter (37 procent). Verder waren er ook klachten over kettingmails (34 procent) en commentaren op discussiefora van kranten (10 procent).

Raad van Europa
'No Hate' is een campagne van de Raad van Europa om online mensenrechten in de kijker te zetten en vormen van haatspraak, racistische en discriminerende uitlatingen in te tomen. Dit jaar krijgt de campagne voor de eerste keer ook een Vlaamse invulling.

"Ik ben verheugd om samen met spelers uit de jeugd-, media- en cultuursector onze schouders onder 'No Hate Vlaanderen' te zetten", zegt Gatz. "We moeten ons individueel en in groep blijven inzetten voor meer tolerantie en minder haat."