"Opletten voor Turkse toestanden"

Christian Denoyelle, de voorzitter van de Hoge Raad voor Justitie (HRJ), vindt het storend dat N-VA in een campagne rechters "wereldvreemd" noemt. De partij doet dat om staatssecretaris Theo Francken te steunen. “We moeten opletten dat we niet dezelfde richting uitgaan als Turkije", zegt Denoyelle aan VTM NIEUWS.

Gisteren raakte bekend dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar het Hof van Cassatie stapt in de zaak rond de visa van een Syrisch gezin. Het hof van beroep oordeelde dat Francken het Syrische gezin met twee kinderen uit Aleppo een visum moest geven, iets waar de staatssecretaris zich tegen blijft verzetten.

Om de staatssecretaris te steunen, lanceerde N-VA gisteren een tweet waarin ze spreekt van “wereldvreemde rechters”. Dat is niet helemaal naar de zin van regeringspartijen Open Vld en CD&V, en ook de Hoge Raad voor Justitie uit kritiek. “Als je het niet eens bent met de uitspraak, tot daaraan toe. Maar het vonnis naast zich neerleggen? Dan krijg je wel problemen. Iedereen moet de wet naleven, ook Theo Francken”, zegt Denoyelle.

Zoals in Turkije
Daarnaast waarschuwt de voorzitter van de Hoge Raad voor Justitie ook voor toestanden zoals in Turkije. “De scheiding der machten impliceert dat je niet rechter en partij kan zijn, of dat je niet zomaar kan zeggen wat je niet goed vindt aan een uitspraak van rechters en wat wel", zegt Denoyelle. "In Turkije vertellen rechters ook alleen maar wat de overheid wil dat ze zeggen, en dan wordt het wel gevaarlijk. We moeten zien dat we niet dezelfde richting uitgaan”, besluit hij.

Lees ook: N-VA onder vuur na aanval op rechters

Bekijk ook: