De suikertaks komt er dan toch niet

De regering-Michel heeft in alle stilte beslist om af te stappen van het plan om een echte suikertaks in te voeren. Dat schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws, en wordt bevestigd door het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Bij de onderhandelingen over de taxshift besliste de regering eind 2015 nochtans een suikertaks in te voeren. Die zou op kruissnelheid 250 miljoen euro opbrengen en moest de belastingverlaging voor personen en bedrijven mee financieren. De regering is van mening dat de taks de koopkracht van de Belgen kan verminderen, en dat is net niét de bedoeling, luidt het.

In een eerste stap werden de accijnzen op frisdranken verhoogd. In principe zou vanaf volgend jaar een echte suikertaks worden ingevoerd op alle suikerproducten, maar bij de onderhandelingen over de programmawet, waarin de begrotingsmaatregelen staan, besliste de regering-Michel daarvan af te zien.

Gat in begroting
Het uitblijven van een echte suikertaks slaat op termijn een gat in de begroting van ongeveer 200 miljoen euro. Maar andere maatregelen moeten dat compenseren, zoals de verhoging van de roerende voorheffing op dividenden en intresten van 27 naar 30 procent.

Bekijk ook: