Zo makkelijk is speelgoed te hacken

Connected toys zijn hot. Het interactieve speelgoed dat onze kinderen kunnen besturen via bluetooth en internet lijkt zeer aantrekkelijk, maar hoe veilig is het? VTM NIEUWS testte of de robot “I-Que” makkelijk te misbruiken is en stapte er mee naar een groep ICT-studenten aan de Thomas More-hogeschool.

Al snel werd duidelijk dat er niet veel computerkennis nodig is om de robot te ‘hacken’. Iedereen in de buurt van het speelgoed kan via de bluetoothverbinding de robot overnemen. En dat gewoon via zijn smartphone. Iedereen met slechte bedoelingen kan zo het kind toespreken.

Misbruik
“I-Que” werkt namelijk met spraaktechnologie. Iemand in de buurt hoeft maar een simpel zinnetje in te typen en binnen de kortste keren spreekt die robot de zin uit. Een kind vanop afstand vragen de voordeur te openen lijkt zo zeer eenvoudig.

De fout zit hem in het feit dat er op geen enkel moment een code nodig is om de robot te bedienen. Dit type van ‘connnected robots’ ligt nu dus onder vuur.

Op dit moment worden ze onderzocht door de Federale Overheidsdienst (FOD) voor Economie. In afwachting zijn ze alvast uit onze winkelrekken gehaald.