Theo Francken stapt naar Cassatie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stapt naar het Hof van Cassatie in de zaak rond de visa van een Syrisch gezin. Het hof van beroep oordeelde gisteren dat Francken het Syrische gezin met twee kinderen uit Aleppo een visum moest geven. Per dag dat hij dat weigert, betaalt hij een dwangsom van 4000 euro. Maar daar legt hij zich dus niet bij neer. "Hen toelaten zou een gevaarlijk precedent zijn", aldus Francken.

"De strijd zal duren zo lang dat nodig is", zegt Theo Francken. Concreet zal Francken "met vertrouwen" cassatie aantekenen tegen het arrest van het Brusselse hof van beroep. "En ook tegen de uitvoering van de dwangsom zijn er nog juridische mogelijkheden die ik ten volle zal uitputten."

Het Hof van Cassatie kan zich enkel uitspreken over de procedurefout en niet over de inhoud van de zaak. Als zij Francken gelijk geven dan wordt dat beroep van gisteren nietig verklaard en dan moet die zaak opnieuw voor een ander hof van beroep behandeld worden. “Hoe dan ook is het een procedure die maanden, mogelijk jaren zal duren en op deze manier koopt de staatssecretaris heel wat tijd”, aldus VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck.

“De dwangsom blijft ondertussen wel lopen. Als die procedure nog een jaar gaat duren, dan kan dat bedrag serieus oplopen.”

Gerechtsdeurwaarder
De advocate van de Syrische familie gaat vandaag nog een gerechtsdeurwaarder aanspreken om een betalingsbevel te gaan afleveren op het kabinet van Francken. Als daar niet op in wordt gegaan dan zal die gerechtsdeurwaarder terug komen om de inboedel van het kabinet opnieuw op te schrijven. Als er dan nóg niet betaald wordt, dan zal die inboedel in beslag genomen en verkocht worden.

Uitzichtloze situatie
De hele zaak draait rond de Belgische familie Pirmez die de Syrische familie naar België wil halen. Emilie Pirmez leerde het gezin kennen tijdens haar studies in Istanbul. Het gezin woont nu in Aleppo in een uitzichtloze situatie. De familie Pirmez wil hen naar hier halen om hen thuis op te vangen. De vader van het gezin vraagt een visum, maar België weigerde dat tot nu toe steeds. De familie Pirmez bezorgde hen een advocaat en die stapte naar de raad voor Vreemdelingenbetwisting om de weigering aan te vechten.

Bekijk ook: