Politie neemt verklaring nu digitaal af

De politie krijgt binnenkort een soort iPad in de combi, een aanraakscherm waarop mensen hun verklaring kunnen ondertekenen of hun boete betalen. Wie de verklaring aflegt, krijgt dan ook onmiddellijk een mail met het PV. De agent moet dus niet eerst alles in zijn boekje noteren en het op kantoor overtikken, waardoor hij of zij heel wat tijd wint.

Een agent die zijn boekje bovenhaalt is binnenkort verleden tijd. Gewoon tikken en tekenen op een computer met een speciale pen zal volstaan. De politiezone Geraardsbergen-Lierde is de eerste die het systeem gebruikt.

Voor betrapte chauffeurs is het vast even wennen, maar wel duidelijk en vlot. Het systeem heet ‘mobiel kantoor’ en het kan gebruikt worden voor boetes, aangiftes of verklaringen. Het zorgt ervoor dat politieagenten sneller kunnen werken en langer kunnen patrouilleren.

Digitaal je handtekening zetten is op zich geen slecht idee, vinden advocaten. Maar ze hebben er toch bedenkingen bij: meteen na een ongeval of wanneer de politie je tegenhoudt, zijn mensen dikwijls emotioneel of onder de indruk. Dan is het soms beter om alles even te laten bezinken, voor je iets ondertekent.

Het systeem kost de politiezone 10.000 euro per jaar, maar ze besparen wel op papier, postzegels en belangrijker: overuren. De bedoeling is dat ook andere politiezones het systeem snel gaan gebruiken.