Dossier Kasteelmoord

Parket-generaal wil Kasteelmoord naar correctionele

Het parket-generaal in Gent vraagt de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) op 16 december om vijf verdachten in de kasteelmoord naar de correctionele rechtbank te verwijzen. Dat meldt de advocaat-generaal in Gent. Op 16 december zal de KI de Kasteelmoord behandelen en zich over de zaak uitspreken. Een nieuwe wending in de zo al ingewikkelde Kasteelmoord.

De zaak van de moord op Stijn Saelens, op 31 januari 2012 in het West-Vlaamse Wingene, wordt op 16 december door de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent behandeld. Het is aan de KI om dan te beslissen of de Kasteelmoord voor de correctionele rechtbank moet verschijnen, of voor het hof van assisen. 

Geen eenvoudige keuze
De hele zaak is ondertussen een bijzonder ingewikkeld kluwen geworden. Het belooft alvast geen eenvoudige beslissing te worden voor de KI, want de meningen daarover zijn op zijn minst verdeeld. De advocaten van de verdachten willen dat het proces voor het hof van assisen verschijnt, waarbij een volksjury zich uitspreekt over de schuldvraag. Dat zou volgens hen een betere waarborg bieden op het oproepen van getuigen in de zaak. Ook de Brugse raadkamer wil dat de kasteelmoord behandeld wordt door een assisenhof. 

Het parket van Brugge en de familie van het slachtoffer daarentegen willen dat de zaak voor de correctionele rechtbank komt. Sinds dit voorjaar is het namelijk mogelijk om misdrijven die in het verleden voor assisen kwamen, voor een correctionele rechtbank te brengen. In dit geval stellen professionele rechters het verdict. Het parket-generaal laat vandaag weten dat ook zij de vijf verdachten liever voor een correctionele rechtbank zien verschijnen. 

Het parket-generaal wil verder geen commentaar op de zaak leveren, om de sereniteit in het debat voor de kamer van inbeschuldigingstelling te waarborgen. 

Wat met Peter Gyselbrecht?
De kamer van inbeschuldigingstelling moet zich op 16 december ook uitspreken over wat er met Peter Gyselbrecht moet gebeuren. De zoon van hoofdverdachte André Gyselbrecht werd afgelopen week door de Brugse raadkamer buiten vervolging gesteld voor zijn aandeel in de Kasteelmoord. 

Het parket van Brugge ging daar diezelfde dag nog tegen in beroep en vraagt om Peter Gyselbrecht wél te vervolgen. Ook het parket-generaal vraagt vandaag opnieuw een verwijzing. 

Wat gebeurde er precies?
Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Het levenloze lichaam van de kasteelheer werd twee weken na zijn verdwijning teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld. Ook zijn schoonbroer Peter Gyselbrecht speelde hier volgens het parket een rol in. Bij het beramen van de feiten zou de dokter uit Ruiselede zijn vriend Pierre Serry als tussenpersoon ingeschakeld hebben. De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de kasteelmoord.  

Bekijk ook: