Belg reed nog nooit zoveel kilometers

In 2015 legden de Belgen 84,2 miljard kilometer met de wagen af. Dat is 1,6 procent meer dan het jaar ervoor en is een nieuw record. We leggen daarmee zes procent meer kilometers af dan de Nederlanders en negen procent meer dan de Fransen. Dat blijkt uit een studie van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

De stijging in het aantal afgelegde kilometers is hoofdzakelijk te wijten aan de groei van het wagenpark. Ook het gemiddeld aantal afgelegde kilometers per personenauto is in 2015 lichtjes gestegen, van 15.096 kilometer in 2014 tot 15.151 kilometer een jaar later.

Voor het vrachtvervoer zijn de schommelingen traditioneel iets groter aangezien ze sterker afhangen van de economische toestand. De bestelwagens legden in totaal 3,1 procent meer kilometers af, terwijl de vrachtwagens 0,7 procent minder kilometers aflegden. Dat bevestigt een trend die zich al enkele jaren aftekent, namelijk dat vrachtwagens steeds minder kilometers afleggen, terwijl de bestelwagens elk jaar meer kilometers afleggen.

Belangrijk is dat het hier wel om Belgische voertuigen gaat. Buitenlandse vrachtwagens op onze wegen komen dus niet in deze statistieken voor.