Zo ethisch handelt jouw bank

Onze banken scoren slecht op ethisch vlak, via de website bankwijzer.be kan je controleren waar ze juist slecht op scoren. De website is een initiatief van de sociaal culturele beweging Fairfin. Zij vergeleken BNP Paribas, ING, Belfius, KBC, Deutsche Bank, Argenta, VDK, Van Landschot en Triodos Bank. 

De  banken krijgen een score binnen categorieën als klimaatverandering, wapens, belasting en corruptie,… Wanneer een bank slecht scoort in de categorie ‘wapens’, dan betekent dat dat die bank investeert in bedrijven die wapens verhandelen. Scoort een bank slecht op ‘corruptie’, dan investeert die bank in bedrijven die gelinkt worden aan corruptie.

Klimaat
“Wij baseren ons voor de ranking op informatie die de banken publiek maken”, vertelt coördinator van Fairfin Marjon Meïer. “Opvallend is hoe weinig inspanning de banken nog steeds doen op het vlak van klimaatverandering. Uit onderzoek dat we aan het einde van 2015 gedaan hebben, blijkt zelfs dat de banken gemiddeld nog steeds negen keer meer investeren in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie.”

Bij welke bank moeten we dan klant worden? “Triodos Bank scoort over het algemeen het beste”, vertelt Meïer. “Maar je kan bij hen enkel spaar- en geen zichtrekeningen openen. De bank die het beste scoort en ook zichtrekeningen aanbiedt is VDK.”

"Kies bewust"
Het is niet allemaal slecht nieuws. Volgens Meïer hebben de grootbanken al vooruitgang geboekt sinds Fairfin in 2014 met de screening is gestart. “Wij blijven voortdurend in gesprek met de banken en manen hen aan om hun beleid nog te verbeteren. We willen de consumenten ook motiveren om bewust te kiezen voor een bank.”

Hoe goed scoort jouw bank? Controleer het hier.