Dit is opvallende remedie tegen rugpijn

Volgens neurochirurg Erik Van de Kelft worden chronische ruglijders in ons land totaal verkeerd behandeld. Hij pleit voor een verrassende remedie: zo snel mogelijk terug gaan werken. “Of je nu thuis in de zetel pijn hebt of op het werk op een stoel, maakt geen verschil”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Maar liefst 95.000 mensen zitten met chronische rugpijn thuis. Nochtans hadden we nog nooit zo’n fysiek lichte jobs. En toch zitten er veel meer mensen thuis met chronische rugpijn. Het is zelfs de meest voorkomende reden van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Kantoorjobs?
Dat ligt aan de kantoorjobs, zou je denken. Maar dat is onzin, volgens Van de Kelft: “Kantoorjobs zélf veroorzaken het nationale rugprobleem niet. Er zijn goeie wetenschappelijke studies over identieke tweelingen en hun rug. De helft met rustige kantoorjobs, de andere helft met zware fysieke arbeid. De lage rug van de laatste groep is er altijd veel slechter aan toe."

Dat er zoveel mensen thuis zitten, heeft volgens Van de Kelft drie redenen. Ten eerste is het financiële verschil tussen werken en thuisblijven erg klein: “Je moet je job al heel graag doen om mét rugpijn te gaan werken voor een extraatje van tien euro per dag.” Daarnaast is er de psychologische impact van veel medische onderzoeken: “Als je huisdokter zegt 'je rug is versleten', dan gedraagt de patiënt zich ernaar en denkt hij dat hij niks meer kan."

Pijn creëert pijn
Maar de belangrijkste is dat pijn chronische pijn creëert: “Door pijn te lijden, daalt je pijngrens, omdat de hersencellen die instaan voor pijndetectie zich gaan specialiseren en ook hun 'buurcellen' aansteken om zich daarop te focussen.” De kans om terug te gaan werken, wordt dus steeds kleiner: “Hoe langer mensen thuiszitten, hoe onmogelijker de terugkeer."

Terug werken
Wat moet je dan wel doen? Terug gaan werken, met de juiste pijnmedicatie. “Op het werk is er tenminste afleiding, menselijk contact en het gevoel van nuttig zijn. Uit het actieve leven vallen maakt mensen écht niet gelukkiger." Daarnaast moet je vooral voldoende bewegen.

Uiteraard kan niet iedereen terug gaan werken, hoewel het volgens Van de Kelft gaat om een kleine minderheid: “Ik schat dat 15% verschrikkelijke pijnen lijdt. Die mensen laat je met rust. Punt.” En toch wil hij de rest weer activeren: “Er blijft nog 70% over die nog wel terug aan het werk kunnen, op voorwaarde dat je hen binnen de drie maanden weer op de been krijgt.”

Bekijk ook: