Nieuwpoort: bom tot ontploffing gebracht

Op het strand van Nieuwpoort werd vanochtend een Franse bom gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De bom woog 157 kilogram, waarvan 38 kilogram springstof. De aanwezigheid van de bom werd duidelijk toen een zone op het strand werd gescreend op springstoffen ter voorbereiding van de aanleg van een stormvloedkering in de havengeul. Dat is een constructie die bij stormvloed of springtij moet verhinderen dat er grote hoeveelheden water de havengeul instroomt en stroomopwaarts tot overstromingen leidt.

“Bij de screening werden in totaal vijf bommen gevonden”, vertelt preventiecoördinator Barbara Wyseure aan VTM NIEUWS. “Vanochtend werd de eerste tot ontploffing gebracht, morgen en overmorgen laten we nog telkens twee bommen ontploffen.” Het gaat om bommen van het type Rommel-asperges uit de tweede Wereldoorlog.

Het is de eerste keer dat er een bom van dit kaliber werd gevonden in Nieuwpoort, maar is was geen gevaar, vertelt Wyseure. “De ontmijningsdienst DOVO, de politie en de brandweer waren aanwezig en heel de zeedijk werd ontruimd. De bewoners werden ook op voorhand op de hoogte gebracht.” De bommen bevonden zich op ongeveer anderhalve meter diepte onder het zand. Ze werden over een paar honderd meter in westelijke richting verplaatst om daar ingegraven te worden op vier meter diepte.