Lisse zweeg vijf jaar over aanranding

Tijdens de Rode Neuzen Dag-campagne getuigen veel jongeren over hun psychisch leed, maar ook ouders hebben het vaak heel moeilijk omdat ze hun kinderen niet kunnen helpen. Agneta Nogales, mama van Lisse, vertelde gisteren in het Rode Neuzen Dag-nieuws hoe ze de pijn van haar dochter wou opnemen en het taboe wil doorbreken.

Lisse was twaalf toen ze werd aangerand. Ze sprak er vijf jaar lang met niemand over. “Ik kon het tegen niemand vertellen”, vertelt Lisse. “Als je het aan niemand vertelt, zwijgt iedereen erover. Het was vooral de schaamte. Nu schaam ik me helemaal niet meer, maar dat had ik vroeger wel heel hard.” In zes op de tien gevallen willen kinderen niet praten met hun ouders over hun psychisch leed en dat geeft ouders een gevoel van machteloosheid.

"Zal ze er nog zijn als ik thuis kom?"
Ook Agneta, de mama van Lisse, had het heel moeilijk. Lisse pleegde in deze moeilijke periode vijf zelfmoordpogingen, Agneta leeft nu in angst dat het nog eens gebeurt. “Je vertrekt ’s ochtends naar je werk maar weet niet wat je gaat vinden als je thuiskomt. Is ze er dan nog of niet”, vertelt Agneta. “Ik had graag het verdriet van Lisse willen opnemen. Ik voelde me ook machteloos. Je wil dat je kind gelukkig is en niet met zo’n verdriet moet lopen. Iedereen maakt emotionele momenten mee, maar bij Lisse was dat een constante in haar leven.”

Agneta kampte met enorme schuldgevoelens. “Je vraagt je af wat je verkeerd hebt gedaan.” Ze hoopt met haar getuigenis het taboe ook te doorbreken. “Als je ziek kind aan kanker lijdt, kan je uitleggen dat je daarvoor moet thuisblijven. Bij een psychisch ziek kind zeggen mensen vaak dat het komedie is. Deze maatschappij is enorm hard voor zo’n problemen.”

Steun Rode Neuzen Dag
Wil je Rode Neuzen Dag steunen? Ga dan naar rodeneuzendag.be. Daar vind je alle informatie omtrent de actie. De opbrengst van Rode Neuzen Dag gaat integraal naar het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Organisaties die laagdrempelige psychologische hulp bieden aan jongeren kunnen dan een projectaanvraag indienen om zo hulp te krijgen van het fonds.

Het rekeningnummer van Rode Neuzen Dag is BE70 0960 6060 6025.