Gaia filmt deze dierengruwel bij VUB

Het zijn schokkende beelden die dierenrechtenorganisatie Gaia heeft gepost vanuit het Animalarium of proefdierencentrum van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Een onderzoeker werkte in opdracht van Gaia drie maanden in 2016 undercover als dierenverzorger. In het filmpje getuigt de persoon over hoe de dieren gedood worden met een schaar of elkaar opeten. Opgelet, de beelden kunnen schokkend zijn.

De onderzoeker werkte van maart tot juni 2016 undercover in het proefdierencentrum van de VUB. Gaia komt nu pas met de beelden naar buiten omdat ze na drie maanden gigantisch veel beeldmateriaal hadden en alles nauwgezet met de wetgeving wou aftoetsen.

Onthoofding
Op de beelden is te zien hoe de nek van sommige muizen wordt gebroken met een pen of een schaar. “Pasgeboren muizen die de onderzoeker niet meer konden gebruiken, werden levend in de diepvries gestoken. In de video bevestigt een technisch onderzoeker dat ze het niet erg vindt dat muizen op deze wijze sterven. Onthoofding vindt ze de meest wrede dodingstechniek, al wordt die ook toegepast bij de VUB. Biggetjes worden onthoofd en dat is volgens Gaia geen wettelijk toegestane dodingsmethode voor deze diersoort.

Ook wordt het hoofd van pasgeboren muisjes met een schaar afgeknipt. Deze techniek mag worden toegepast bij muizen maar enkel wanneer de dieren bewusteloos zijn. Het is niet duidelijk of dit het geval is op de beelden.

Het valt ook op dat de dieren met enorm veel in een kooi zitten. “Omdat ze met teveel in één kooi zaten, gingen ze over tot kannibalisme en aten ze elkaar op”, vertelt de undercoveronderzoeker. “Vaak vonden we dieren dood in hun kooi. Bij één muis waren de wonden zó diep dat de ingewanden eruit hingen. De enige optie was: 'spuit er wondspray op'."

Undercover
Volgens de dierenorganisatie was undercover de enige manier om het dierenleed aan te tonen. Dat de undercoveroperatie uiteindelijk bij de VUB plaatsvond is puur toeval. “Eerlijk gezegd denk ik dat we het eender waar had kunnen doen. De uitkomst zou altijd dezelfde zijn geweest”, zegt GAIA-boegbeeld Michel Vandenbosch.

De Vrije Universiteit Brussel laat weten dat ze kennis heeft genomen van het filmpje en begrijpt dat de beelden verontrusten. "Wij nemen dit ernstig en onderzoeken de beelden grondig om vast te stellen of alle regels en procedures werden gevolgd." Daarnaast plant de universiteit op korte termijn een belangrijke investering in de onderzoeksinfrastructuur waarbij veel zorg besteed wordt aan de huisvesting van de dieren en hun welzijn in het algemeen.

Volgens de VUB gebeuren de dierproeven voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker, diabetes of neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, onder toezicht van een dierenarts, een ethische commissie en een cel dierenwelzijn.