Stamceltherapie: reünie patiënt 1 en 1.000

In het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen heeft de duizendste patiënt een stamceltransplantatie gekregen. Midden jaren negentig zorgden zulke transplantaties voor een revolutie in kankerbehandelingen. Leukemiepatiënten genezen er tot dubbel zo vaak door. De patiënt die 22 jaar geleden als eerste een stamceltransplantatie kreeg, was er vandaag ook bij.

Vandaag ontving het Stuivenbergziekenhuis twee speciale gasten. Niels was de eerste leukemiepatiënt die ooit een stamceltransplantatie ontving in 1994, Björn is de duizendste patiënt die stamcellen getransplanteerd krijgt. Hij vecht al sinds augustus tegen leukemie, een ziekte die na al die jaren een verschrikking blijft. Door de zware chemotherapie verliest de patiënt namelijk een groot deel van zijn weerstand. 

Zowel Niels en Björn kregen stamceltherapie om leukemie te overwinnen. Stamcellen maken bloed aan en zijn levensnoodzakelijk, maar de zware chemotherapie breekt deze cellen net als de kankercellen af. Om te verhinderen dat alle stamcellen afsterven en zo geen bloed meer wordt aangemaakt, krijgen patiënten er na een zware chemokuur nieuwe toegediend. Het is een ingreep die veel levens redt en in sommige gevallen zelfs de overlevingskansen verdubbelt.