Vastgoedcrisis? Dit denkt Paul D'Hoore

Europa waarschuwt dat als er nog een financieel-economische crisis komt, een hele groep Belgische gezinnen hun woonlening niet meer zullen kunnen afbetalen. Dat staat in een verslag van het ESRB, het Europese comité dat moet waken over de financiële gezondheid van de lidstaten. Komt er een vastgoedcrisis aan? Financieel expert Paul D’Hoore legt het uit.

België is volgens het comité een risico omdat bij ons de huizenprijzen de voorbije jaren sneller zijn gestegen dan ons inkomen. Daardoor gaan gezinnen ook meer geld lenen voor een huis, ook de mensen die al veel schulden hebben. 

De schrik is een beetje overroepen, denkt D’Hoore, maar het onderzoek wijst wel op groeiende schulden bij gezinnen. “Als er een nieuwe financiële crisis zou komen waarbij mensen problemen krijgen om hun lening af te betalen dan dreigt er wel een groter probleem te ontstaan”, zegt D’Hoore.

“De rente is op dit moment laag en zo kunnen mensen grotere bedragen lenen, want de afbetaling blijft toch dezelfde”, vertelt Paul D’Hoore. “Doordat mensen meer lenen en dus meer kunnen betalen voor een huis, stijgen de vastgoedprijzen ook.” Ook mensen die al veel schulden hebben, gaan steeds zwaardere leningen aan.

“De prijzen zitten vandaag op het niveau van voor de financiële crisis. Het is niet goedkoop maar ook niet exuberant duur.” Belgische huizen zijn ook niet opvallend duurder dan in onze buurlanden. “Belgen kopen wel vaker een huis, waardoor de huurmarkt in de buurlanden groter is. Maar we zijn niet extreem duur.”

Banken
Wanneer een lening niet kan worden afbetaald, neemt de bank het huis in beslag. “De bank verkoopt het huis dan meteen. Als dit met honderden of duizenden huizen gebeurt, komt er veel aanbod op de markt en zullen de prijzen zakken. En dan dreigen er opnieuw problemen te komen voor de banken.”

Er wordt volgens D’Hoore nu vooral gewezen op het gevaar voor een nieuwe bankencrisis. “Want verkoopdruk op de huizenmarkt brengt de banken in de problemen.”

Een vastgoedmarkt zakt in elkaar wanneer mensen die geen middelen hebben huizen kopen terwijl ze de rente hierop niet kunnen betalen en daardoor hun huis moeten verkopen. “Maar dat zit er in België niet meteen aan te komen”, zegt Paul D’Hoore.

Buurlanden
België is ook niet het enige land met dit potentiële probleem. Ook het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland en Luxemburg kampen met dit risico. “Het is goed dat erop gewezen wordt, maar in dit geval denk ik dat het een beetje overroepen is.”