Zo goed zijn onze 10-jarigen in wiskunde

Vlaamse tienjarigen scoren erg goed op wiskunde in vergelijking met de rest van de wereld. Voor wetenschappen doen de scholieren het eerder gemiddeld. Dat blijkt uit het wetenschappelijk onderzoek TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study). De studie vergelijkt elke vier jaar de wiskundige en wetenschappelijke capaciteiten van tienjarigen in 49 landen.

Het onderzoek werd afgenomen bij 5.400 leerlingen in 153 Vlaamse scholen. Wat de wiskundecijfers betreft, doen onze tienjarigen het erg goed. Internationaal bevindt Vlaanderen zich net onder de Aziatische toplanden en binnen Europa zitten we in de top. Traditioneel sterke onderwijslanden als Finland, Nederland, Duitsland en Polen scoren significant minder goed.

Voor wetenschappen zijn de resultaten minder positief. De Vlaamse leerlingen behalen slechts een 31ste plaats en moeten heel wat Europese landen, waaronder Finland, Polen en Duitsland, laten voorgaan in de ranking. Vooral op natuurkunde presteren ze slecht.

Een mogelijke verklaring? Onderzoekers zeggen dat leraren vaak aangeven zich onvoldoende gewapend voelen om leerlingen uit te dagen, zeker wanneer het over wetenschappen gaat. 

Crevits tevreden
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zei vandaag dat ze tevreden is met de resultaten, maar dat er werkpunten zijn. "Bijna alle leerlingen slagen erin zowel voor wetenschappen als voor wiskunde het basisniveau te behalen. En voor wiskunde doen we het zeer goed. Toch is er ook werk aan de winkel, vooral op het vlak van wetenschappen."

Concreet wil ze inzetten op onder meer bijzondere leermeesters wetenschap en techniek.