Lotgenoten keert terug naar de hel in de mist

Twintig jaar geleden werd de E17 in Nazareth herschapen tot een autokerkhof, gehuld in dikke mist, rook en vuur. Het zal uiteindelijk uitdraaien tot de grootste kettingbotsing in de Belgische geschiedenis, met tien dodelijke slachtoffers. In ‘Lotgenoten’ reconstrueert VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert het menselijke verhaal van die dag. “Ik weet nog goed dat een man zei: ‘Ik heb mijn vrouw doodgereden’”.

Op 27 februari 1996 hangt er een bijzonder dikke mist over de E17 in Nazareth. Omstreeks tien uur loopt het fout. Ruim tweehonderd wagens raken betrokken in een kettingbotsing, langs beide kanten van de snelweg.

"Mist dempte alles"
“Je zag niets. Enkel een dikke mist. En dan stap je en zie je een beetje meer. Maar je hoort niets. De mist dempte alles. Je hoorde niets, niets, niets”, getuigt Roos Ghys. Uiteindelijk komen tien mensen om het leven en zijn er tachtig gewonden.

Verwrongen staal
Vijf brandweerkorpsen, het Rode Kruis en ziekenwagens van acht ziekenhuizen komen ter plaatse om hulp te bieden. Zij hebben de grootste moeite met overlevenden uit de geknelde wrakken te bevrijden. Sommige wagens zijn in brand gevlogen. “Je loopt eigenlijk op een autokerkhof. Verwrongen staal. En daar liggen slachtoffers tussen. Daar heb ik mensen zien liggen, verkoolde slachtoffers. Dat wil ik nooit meer meemaken. Je mag nog zo’n stoere hulpverlener zijn, op dat moment voel je je heel klein”, vertelt brandweerman Geert Lauwaert.

De volledige uitzending zie je vanavond op VTM, om 21.45 uur.