Zo kan je burn-out vermijden

Het aantal mensen dat kampt met een burn-out is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. In 2010 ging het nog om een goeie 4.500 loontrekkenden, tegenover ruim 8.200 mensen vandaag. Dit cijfer is echter nog maar het topje van de ijsberg. Volgens dienstverlener Securex kampt één werknemer op de tien met een burn-out. Proberen vermijden is de boodschap.

Een burn-out is volgens dokter Luc Swinnen een overprikkeling van ons brein. "Vermijd onnodige prikkels dus", raadt de dokter aan. We krijgen dagelijks enorm veel prikkels op ons af.

Veranderingen in de actualiteit, te veel gebruik van sociale media of onregelmatig e-mailgebruik zijn zaken waar we verstandig mee moeten omgaan volgens Swinnen. "Mensen die vatbaar zijn voor een burn-out kennen dat nog niet en kunnen daar niet verstandig mee omgaan."

Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende rust neemt en zorgt dat je 's nachts voldoende slaapt. "Het is wetenschappelijk bewezen dat de kwaliteit van de slaap rechtstreeks verband houdt met het al dan niet ontstaan van burn-outs."

Bekijk ook: