Burn-out erkend als beroepsgerelateerde ziekte

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gaat burn-out erkennen als beroepsgerelateerde ziekte. Burn-outs komen steeds vaker voor en de grote oorzaak is stress op het werk. Vanaf januari komt er een nieuwe overheidsdienst die bedrijven zal adviseren hoe ze burn-outs bij hun personeel zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

Het aantal mensen met een burn-out blijft maar stijgen en daarom wil minister van Volksgezondheid De Block vooral werken rond preventie. De nieuwe overheidsdienst Federis, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s zal daar vanaf januari mee starten.

Nicole Allaert is ervaringsdeskundige en begeleidt vandaag mensen met een burn-out. Twintig jaar geleden maakte ze het zelf mee door te veel druk op haar vorige job. “Ik was leidinggevende in een groot bedrijf”, vertelt Nicole. ”Door langdurige stress en onbegrip van de onderneming ben ik blijven doorgaan. Tot het te veel werd en ik gecrasht ben.”

Mensen die in het verleden een burn-out meemaakten, zijn opgelucht dat het nu erkend wordt als een beroepsgerelateerde ziekte. “Ik ben zeer opgelucht dat de beslissing nu eindelijk gevallen is”, zegt Nicole. “Het had al sneller moeten komen. Heel wat mensen gaan van een grote zorg, ook financieel, verholpen zijn.”