Nood aan beter overleg over terreur

In de strijd tegen terreur is er te weinig overleg tussen de verschillende politie- en veiligheidsdiensten. Dat zegt Patrick Dewael, voorzitter van de onderzoekscommissie over de aanslagen. Wat de ene politiedienst weet, wordt niet altijd doorgegeven aan een andere, en zo glippen terroristen door de mazen van het net. Dat bleek duidelijk in het dossier van de broers Abdeslam.

Salah en Brahim Abdeslam kwamen in de maanden voor de aanslagen in Parijs al in beeld bij de politie. Dat was al bekend. Ze werden opgepakt, hun computers en gsm's werden in beslag genomen. Maar hun dossier is zonder echte bewijzen geseponeerd. Dan valt het onderzoek eigenlijk stil en houdt niemand er zich nog mee bezig.

En zelfs over het onderduikadres van Salah Abdeslam kreeg de politie een tip van een informant. Over het precieze huis in Molenbeek waar hij later is opgepakt. Maar die tip is niet op de juiste manier doorgegeven. Waardoor ook die informatie verloren ging.

Die informatie moet ook op de juiste manier gedeeld worden in databanken zodat alle politiediensten op de hoogte zijn. De federale - gespecialiseerd in terrorisme, maar ook de lokale politie politie die verdachten en hun entourage soms heel goed kent.