Straks controles bij het shoppen?

De regering zit vandaag samen om te beslissen of bewakingsagenten in de toekomst mensen mogen fouilleren tijdens het winkelen, of de handtas of rugzak controleren. Nu mag alleen de politie dat.

CD&V waarschuwt wel voor de gevaren: de partij wil geen politiestaat waar iedereen overal en altijd gecontroleerd kan worden. Eerder dit jaar controleerden bewakingsagenten de handtassen en rugzakken al, omdat er toen aanwijzingen waren dat winkelcentra het doelwit van terroristen waren. Maar wettelijk hebben ze die bevoegdheid eigenlijk niet.

Het is vooral tijdens drukke periodes dat winkeliers vragen of bewakingsagenten zelf mogen fouilleren. Zo kunnen ze mogelijke terroristen maar ook dieven tegenhouden, klinkt het. Hoe bewakingsagenten dit soort controles kunnen overnemen van de politie, bespreekt de regering nu.

Geen controle deze kerstperiode
De kans dat je gecontroleerd wordt tijdens het kerstshoppen is wellicht klein. "De kerstperiode komt waarschijnlijk net iets te vroeg", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. "Zelf al vinden ze vandaag een akkoord. Het moet dan nog langs het parlement en de Raad van State." Het ziet er dus naar uit dat er deze kerstperiode weinig zal veranderen.