Stierf patiënt door foute naam op bandje?

In het UZ Gent is een 79-jarige patiënte gestorven nadat ze een verkeerd identificatiebandje om de arm gekregen had. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Mogelijk gaven ze haar daardoor niet de juiste medicatie", zegt haar zoon, die naar de rechter stapt. Het ziekenhuis erkent dat er iets fout liep met het bandje. "Maar dat had geen gevolgen voor de behandeling."

Paula Van Duyse uit Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) onderging eind vorig jaar een hartoperatie in het Universitair Ziekenhuis in Gent. Tijdens de operatie raakte haar identificatiebandje vuil waardoor ze een nieuw moest krijgen. Maar daar liep het fout: op het nieuwe bandje stond niet de naam van Paula, wél de naam van haar kamergenote.

Meer dan een week lang merkte niemand op dat er een ­vergissing gebeurd was. Tot haar zoon zag dat zijn moeder nergens meer op reageerde. “Toen ik haar hand vastnam, zag ik dat de naam op het armbandje niet klopte", zegt hij in Het Laatste Nieuws. 

Foute medicatie?
Volgens een eerste deskundigen­verslag lag de suikerspiegel van de vrouw - een diabetespatiënte - veel te hoog. "Hierdoor was haar overlevingskans met een derde verminderd", luidt het. Begin januari overleed de vrouw. "Heeft ze door die verwisseling foute medicatie gekregen? Gaven ze haar wel insuline?", vraagt haar zoon zich af.

"Het verkeerde identificatiebandje had géén gevolgen voor de toediening van medicatie", reageert het UZ Gent. “Op de bewuste afdeling hangt de be­handeling niet af van het bandje, maar van het elektronische patiëntendossier, dat gekoppeld is aan de ­mo­nitors waaraan de patiënten ­hangen." Toch heeft het ziekenhuis het identificatiesysteem aangepast na het ­incident. De zaak komt voor op 19 december.