Beter huwen dan samenwonen

Koppels die wettelijk gaan samenwonen, zouden dezelfde bescherming moeten krijgen als koppels die voor de wet trouwen. Dat vindt kamerlid Sonja Becq (CD&V). Steeds meer mensen kiezen voor wettelijk samenwonen, maar vaak weten ze niet dat de wettelijke bescherming lager is dan bij een huwelijk.

Vorig jaar zijn meer mensen wettelijk gaan samenwonen dan dat er mensen getrouwd zijn. Zolang je samenblijft, maakt het geen verschil. Maar als het tot een breuk komt, is er wel degelijk een verschil.

Scheiden
Trouwen kan met gemeenschap van goederen, bij een scheiding worden die dan gewoon verdeeld. Voor wie samenwoont, geldt dat stelsel niet. Iedere partner behoudt gewoon zijn of haar eigen inkomsten. Bij de scheiding heeft wie het minst verdient, recht op een alimentatie. Wanneer wettelijk samenwonenden uit elkaar gaan, is dat niet zo.

Sterfgeval
Ook als een van de partners sterft, is er een verschil. In een huwelijk erft de overlevende bijvoorbeeld altijd de woning. Bij wettelijk samenwonen erft de partner enkel het vruchtgebruik. Hij of zij mag er dus blijven wonen, maar wordt geen eigenaar.

CD&V vindt dat daar iets aan moet gebeuren. "Wij willen een gelijkaardig systeem zoals bij het huwelijk. Datgene wat gemeenschappelijk wordt opgebouwd, kan dan op het einde van de relatie ook eerlijk verdeeld worden tussen beide partijen", aldus Becq.