Verkracht meisje: "Hij sloeg me in het gezicht"

Een veroordeelde verkrachter, een man die al vijf keer het bevel kreeg het land te verlaten, heeft opnieuw een meisje verkracht. Het meisje kon haar vader nog een sms sturen, maar die kwam te laat. Ze getuigt daarover anoniem bij VTM NIEUWS. Ze vindt het wraakroepend: haar verkrachter had of in de gevangenis, of al lang in het buitenland moeten zitten, vindt ze.

Deze zomer werd een negentienjarig meisje uit Sint-Niklaas meerdere keren verkracht door een man die haar ’s nachts op straat was gevolgd. Uiteindelijk bleek dat de man een jaar voordien al eens was veroordeeld voor een verkrachting in Mechelen. Hij kreeg toen drie jaar cel, maar hij werd na één jaar opnieuw vrijgelaten. “Ik snap al niet waarom hij vroeger is vrijgelaten als hij al eens zoiets heeft gedaan”, vertelt het meisje. “Terwijl dat ander slachtoffer ook getraumatiseerd is voor heel haar leven, komt hij na één jaar al vrij”. 

De man kon na zijn vrijlating ook niet gecontroleerd worden omdat hij illegaal in ons land verblijft, en dus geen officieel adres heeft. Hij kreeg al vijf keer het bevel om het land te verlaten, maar lapte dat aan zijn laars. De Dienst Vreemdelingenzaken kende zelfs een tijdlang de identiteit niet van de man omdat hij een vervalst Iraaks paspoort had. Intussen is duidelijk dat hij niet uit Irak komt, zoals aanvankelijk gedacht, maar wel uit Marokko.

"Terugsturen geen goed plan"
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil de dader zo snel mogelijk terugsturen naar Marokko, als het van hem afhangt nog tijdens deze procedure. Maar dat vindt Walter Damen, de advocaat van het meisje, geen goed plan. 

“Er is door het openbaar ministerie vijftien jaar opsluiting gevraagd”, vertelt hij aan VTM NIEUWS. “Ik neem aan dat men wel eerst die man zijn straf zal laten ondergaan en dat de strafuitvoeringsrechtbank zal oordelen op welk ogenblik dat die man terug kan keren naar zijn moederland. En of daar de nodige garanties zijn dat die man niet kan hervallen.” 

Het vonnis in de zaak is gepland voor 5 december.