Weinig extra maatregelen voor eindejaar

De meeste Vlaamse steden en gemeenten nemen geen extra veiligheidsmaatregelen tijdens de eindejaarsfeesten. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws. Gisteren waarschuwden de Amerikaanse autoriteiten hun burgers nog voor een verhoogd risico op terreuraanslagen in Europa.

“De waakzaamheid is al verhoogd en onze aanpak zal dezelfde zijn als vorig jaar”, klinkt het bij de meeste lokale besturen. Op de meeste plaatsen wordt er nog altijd afgeraden om met rugzakken of grote tassen naar evenementen te komen. “Als de minister vraagt om méér te doen, dan zullen we ons daar naar schikken”, zegt Leuvens burgemeester Louis Tobback.

“Maar dan hoop ik wel dat de instructies duidelijker zijn dan bij het EK voetbal tijdens de zomer. Toen werd ons gezegd dat extra maatregelen wenselijk waren, maar niet verplicht. Wat eigenlijk alleen betekent dat de minister zijn parapluutje opentrekt voor als er iets gebeurt”, aldus Tobback.

Gent en Lier bijvoorbeeld zetten wel extra agenten of camerabewaking in. De stad Gent gaat de hele feestenzone permanent met camera’s in de gaten houden. Dat gebeurde ook al tijdens de Gentse Feesten. Ook zullen ze betonblokken voorzien om te beletten dat er iemand met een auto op de massa kan inrijden.

Geen algemene controles
Het dreigingsniveau in België staat nog altijd op drie, het op één na hoogste niveau. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat er geen algemene veiligheidsvoorschriften komen omdat de ene kerstmarkt de andere niet is.

“Moesten ze allemaal identiek zijn, dan kunnen we dat overwegen”, zegt Jambon aan VTM NIEUWS. “De situatie is echter te specifiek en de lokale besturen zijn dus het best geplaatst om de risicoanalyse te doen.”

Waarschuwing VS
Gisteren waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog voor een verhoogd risico op terreuraanslagen in Europa, vooral tijdens de feestperiode.

Volgens het ministerie is er "geloofwaardige informatie", dat terreurgroep Islamitische Staat (IS), terreurnetwerk Al-Qaida en hun aftakkingen nog altijd "terreuraanslagen in Europa" plannen, "met een focus op het nakende vakantieseizoen en daarmee verbonden evenementen". Ook herinnert het ministerie aan de aanslagen in België, Frankrijk Duitsland en Turkije. "Het ministerie blijft ongerust over het potentieel voor aanslagen in heel Europa", klinkt het nog.