Dossier Kasteelmoord

Kasteelmoord: Peter Gyselbrecht aangehouden

Peter Gyselbrecht, de zoon van André Gyselbrecht, wordt aangehouden voor het lekken van informatie uit gerechtelijke dossiers. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Gyselbrecht werd afgelopen nacht door de politie opgepakt tijdens een huiszoeking.

Peter Gyselbrecht bekende gisteren in een persmededeling dat hij de bewuste telefoontaps doorspeelde aan de VRT-redactie. "Ik, en ik alleen heb de VRT-redactie de getapte telefoongesprekken bezorgd die te horen waren tijdens de uitzending. Ik heb dit gedaan op eigen initiatief, zonder dat mijn vader André Gyselbrecht dit wist." De zoon van dokter Gyselbrecht verklaarde dat hij handelde uit machteloosheid.

Ziekenhuis
In opdracht van de onderzoeksrechter werd Peter Gyselbrecht vannacht gearresteerd. Hij wordt verdacht van het misbruiken van zijn inzagerecht in het dossier. Op die inbreuk, artikel 460ter van het strafwetboek, staan gevangenisstraffen tot één jaar. Afgelopen nacht werd Gyselbrecht verhoord door de politie. Na het verhoor moest hij even opgenomen worden in het ziekenhuis.

Vanavond besliste de onderzoeksrechter dat Gyselbrecht aangehouden wordt. In 2012 zat hij al een kleine zeven maanden in de gevangenis voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de kasteelmoord. Het parket vroeg aan de raadkamer om Gyselbrecht samen met vier andere verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor de moord op Stijn Saelens. De beslissing hierover valt donderdag om 11 uur.

Gevaar voor recidive?
Volgens VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes heeft de onderzoeksrechter zwaar getild aan het lekken van informatie. "Mogelijk heeft de politie bij de huiszoeking gisteren nog bezwarende elementen gevonden. En er wordt gevreesd voor mogelijk recidivegevaar: het risico zou bestaan dat Gyselbrecht nog meer informatie naar buiten brengt, wat gevaarlijk is voor het onderzoek. Gyselbrecht moet nu opnieuw voor de raadkamer verschijnen, de vraag blijft of hij erna aangehouden blijft."