Kasteelmoord naar assisen of correctionele?

De zaak rond de kasteelmoord komt vandaag voor de raadkamer, daar zal worden beslist welk soort proces er zal worden gevoerd. De advocaten van beide partijen willen de zaak koste wat het kost voor het hof van assisen brengen. Het parket van Brugge wil dan weer absoluut een proces in de correctionele rechtbank. Waarom?

“Er is een diep wantrouwen tussen de advocaten van de verdediging en het parket van Brugge”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. “De advocaten vrezen dat de waarheid nooit aan het licht zal komen bij een proces voor de correctionele rechtbank. Ze denken dat er in het dossier een aantal onfrisse zaken zijn gebeurd die het parket wil toedekken, en zij geloven dat een assisenproces de enige mogelijkheid is om klaarheid te brengen.” De advocaten willen bijvoorbeeld heel wat getuigen horen.

Essentie
Het parket in Brugge wil het tot een correctionele zaak herleiden. “Zij zeggen dat een correctioneel proces ook een openbaar proces is en dat de rechten van de verdediging daarbij ook gewaarborgd blijven”, vertelt Faroek. “Zij vrezen vooral dat de verdediging misbruik wil maken van een assisenproces om er een ‘proces van het gerecht’ van te maken.” Volgens Faroek vreest het parket dat men gaat afwijken van de essentie: waarom moest Stijn Saelens sterven, wie gaf de opdracht en wie heeft daarbij geholpen?