Bad of douche? Passé, dit is de 'Douba'

Wordt dit de toekomst in rusthuizen, ziekenhuizen of gewoon in je badkamer thuis? Als het van Jos Forier uit Herk-de-Stad afhangt, kopen we straks geen bad of douche meer, maar een ‘Douba’: een douche die omgevormd kan worden tot bad. Ideaal voor ouderen of mensen die slecht te been zijn.

Jos Forier onderging een tijdje geleden een nekoperatie. “Ik vertoonde op dat moment verlammingsverschijnselen en kon moeilijk in bad. Probleem is dat ik er echt van hou om een bad te nemen, dus begon ik oplossingen te bedenken voor later, als ik écht slecht te been zou zijn. Plots kwam het idee van de ‘Douba’.” 

Mensonwaardig
Een alternatief voor een bad of douche, dat bedacht is in… bad. Beter wordt het niet. Forier fabriceerde zijn uitvinding in de kelder met recyclagemateriaal. “Zodra ik wist hoe de ‘Douba’ er moest uitzien, bracht ik een bezoekje aan de schroothoop en kwam ik met heel wat onderdelen weer thuis.” Het ding staat normaal verticaal, als een douchecabine en kan via een druk op de knop gekanteld worden tot het horizontaal staat en een bad wordt.

“Mensen die nu met zo’n tillift in bad worden gezet. Dat is een beetje mensonwaardig. Daarom is de ‘Douba’ ideaal voor ouderen, mensen die slecht te been zijn, of een handicap hebben.” De beweging van douche naar bad gebeurt heel langzaam en comfortabel. 

Miljardair
Nog geen twee maanden werkte Forier aan de ‘Douba’. Op dit moment gaat het om een prototype want Forier werkt nog verder aan de motor. Afgelopen zaterdag stond hij op de Innovabeurs in Brussel waar hij liefst vijf prijzen kreeg, waaronder de publieksprijs. “Ik ben intussen al door verschillende mensen benaderd die mijn uitvinding op de markt willen brengen. Maar concrete plannen zijn er voorlopig nog niet. “Jij wordt miljardair”, zei een van die mannen, maar de ‘Douba’ mag zeker niet meer kosten dan een bad en douche samen. Daar sta ik op.”