378 seconden stilte voor verkeersdoden

In Asse is vanmorgen gedurende 378 seconden stilte gehouden, dat is één seconde per dodelijk verkeersslachtoffer dat vorig jaar in Vlaanderen viel. Zeker in vergelijking met onze buurlanden doen we het nog altijd slecht. De stilte was naar aanleiding van de internationale herdenkingsdag voor de verkeersslachtoffers.

Op het Gemeenteplein in Asse was het vanochtend 378 seconden lang muisstil, één seconde voor elk dodelijk verkeersslachtoffer dat vorig jaar viel in Vlaanderen. Alleen de blazende wind was te horen. Voor de rest was het muisstil op het gemeenteplein in Asse, want al het verkeer werd tegengehouden. 

Ook Evelien Meskens was aanwezig, haar broer Stijn werd vorig jaar doodgereden toen hij met zijn fiets terug kwam van een fuif. "Het is een groot gevoel van leegte", vertelt ze aan VTM NIEUWS. "Na een jaar komt dat gevoel nog steeds regelmatig boven."

"Harde klap"
Guy De Bondt overleefde negen jaar geleden een zwaar ongeval. Met hun brandweerwagen waren ze op weg, toen ze aangereden werden. Een collega stierf, hijzelf belandde in een rolstoel. "Het was een harde klap", vertelt hij aan VTM NIEUWS. "Op een enkele seconden wordt heel je leven overhoop gehaald en moet je van nul af aan weer beginnen."

We doen het in Vlaanderen niet goed. Elke jaar vallen er bij ons zestig doden per miljoen inwoners in het verkeer. In Nederland is dat de helft, 34 doden. Elke dode zorgt niet alleen voor veel pijn, maar ook voor een hoge kost. "Per dode hebben we een maatschappelijke kost van 2,1 miljoen euro", vertelt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Materiële schade, productie- en consumptieverlies,... als je nog geen argumenten genoeg hebt, kan je deze misschien gebruiken om te revolteren tegen die schande van de 378 verkeersdoden."